det där jäkla uppehållstillståndet

image

Haha alltså hur söt?! Eller hur kan man vara så söt?? Skelar fortfarande lagom mycket när hon kollar på nåt på nära håll. Som här när hon speglar sig. Oupsi säg inget till thaisläkten… speglar är ju inte bra för bebisar. Hennes far har dock gett henne tillåtelse att spegla sig.

Hur som. Har mailat en massa fram och tillbaka nu med migrationsverket efter att OTALIGA har kontaktat mig angående Ris uppehållstillstånd och japp… det verkar som att de jäkla nötterna där borta har ljugit för oss. Varför de gjort det har jag ingen aning om. Vi (Ri) har alltså blivit tillsagda att lämna landet för att han får under inga omständigheter vara i Sverige då han lämnat in en ansökan om uppehållstillstånd men det stämmer inte. Han hade visst kunnat förlänga sitt uppehållstillstånd för besök som han hade nu när han var i Sverige, dessutom kan han ansöka om turistvisum och på det sättet följa med oss till Sverige i sommar under tiden som vi väntar på uppehållstillståndet. Detta är precis tvärt emot vad de sagt till oss tidigare, nu har jag det dock skriftligt. Men åh vilka jäkla problem vi haft och fortfarande har. Det är jäkligt svårt att försöka planera för livet med en spädis och samtidigt inte ha någon aning om när Ri kommer få sitt uppehållstillstånd. Det är omöjligt att leta lägenhet i Sverige eftersom vi inte vet när vi kan flytta, det kan ju dröja ända till sommaren 2017 innan det går.
Och tyvärr så är det nog såhär det är för oss, har fått mail från tre olika personer som säger att det inte spelar någon roll att vi har barn ihop. De har ändrat reglerna helt enkelt och det får vi lida för nu, dumma vi som inte såg in i framtiden och fixade allt detta i tid innan det ändrades. Jag hoppas bara att det löser sig så snart som möjligt och att vi får vara tillsammans alla tre, så länge vi iaf kan vara här i Thailand tillsammans med tak över huvudet och mat att äta så klarar vi oss även om vi så hemskt gärna vill vara i Sverige.

Ps. Det här skrev jag förra veckan men pga världens sugigaste internet så har det inte publicerats. Idag vill jag inte alls vara i Thailand. Vill bara få tillåtelse att åka till Sverige NU innan jag går under av uttråkning. Vad gör man i ett bajsvarmt land med en gnällig unge, utan aktiviteter för föräldralediga och utan mammagrupper och babysim och allt sånt som man vill gå på???

Det här inlägget postades i Mitt liv i thailand. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till det där jäkla uppehållstillståndet

 1. Erika skriver:

  Har du trök kan du bara slå en plingeling till mig :)) /erika

 2. Menar du att ni ska vänta på UT i Sverige då? Det enda de sagt till oss är att han får ansöka om turistvisum men om han är i Sverige när beslutet tas (vilket de säger att han inte får vara men det är ju omöjligt att veta när de ska fatta beslut) så kommer de kanske neka ansökan.

  • Karin skriver:

   Ja precis, dom kommer att meddela innan beslut fattas och säga till att han måste lämna landet. Jag har pratat med dom 4 olika gånger och fått samma svar alla gånger att det går att vänta på UT i Sverige. Men det är precis som att dom inte säger det direkt i samtalet för jag har alltid behövt säga att -mej jag har ju pratat med er tidigare och då sa ni att det gick och då har dom sagt jo men absolut det går det stämmer.

   • Men gud vad konstigt, kanske värt att prova fast problemet är ju att han inte kan jobba på turistvisum och inte heller få betalt för att vara föräldraledig. När ansökte ni? Har ni blivit kallade på intervju?

 3. Linda skriver:

  Jag sa ju till dig att inte lämna Sverige att han har rätt på ett eller annat sätt att ansöka om diverse visum. Hoppas allt löser sig snart för er lilla familj, lycka till! Skickar stryke kramar till dig i värmen från kylan.

 4. Karin skriver:

  Vi ansökte i november ingen intervju än. Nej lite drygt att dom varken får jobba eller läsa SFI. Min kille läser Svenska hemma på egenhand nu och vi ska försöka hitta språkkurs som han kan betala för och studera under tiden han väntar på UT i Sverige. Förhoppningen är att han kan hyfsad svenska tills han får sitt UT så han ganska snabbt kan få sig ett jobb.

  • Åh men typ samtidigt som oss då! Säg gärna till när ni blivit kallade på intervju. Åh jag kollade i höstas om Ri skulle kunna läsa svenska men det finns typ inga kurser alls! Känns som att alla som vill lära sig svenska läser SFI . Men smart att plugga själv, ska försöka tjata här hemma om det också.

   • Karin skriver:

    Både Folkuniversitet och Medborgarskolan har svenska kurser har jag sett, om det inte finns i er kommun kanske han kan studera online. Finns ju flera tex läxhjälp sidor eller sidor där man lär varandra språk gratis. Hoppas ni hittar något!

 5. Linn skriver:

  Hej Frida,

  Det finns något som heter Svenska med baby runt om i Stockholm. När jag var mammaledig förra året jobbade jag som gruppledare i Fisksätra. Som namnet antyder är det en mötesplats mellan föräldrar (svensktalande och icke svensktalande) med vanligtvis bebisar som träffas och pratar om olika saker, allt från sömn och bebisar till drömyrke samt midsommarfirande. Många utländska kom dit för att öva svenska och lära sig mer om den svenska kulturen. De flesta ansåg inte att SFI var tillräckligt och Svenska med baby gav även dem en social dimension. Kanske skulle vara något för framför allt Ri om han ville lära sig svenska på ett roligt sätt och utan kostnad och byråkrati. /Linn

 6. Hej Frida,

  Har/sitter i ungefär samma sits.. Då min fästman Narong ansökte om sitt uppehållstillstånd via en agency i BKK så går det snabbare, problemet är att just nu har Sverige det svårt med alla ensamkommande flyktingbarnen tydligen så processen kommer att dröja något fruktansvärt tyvärr. Hade kunnat få det på 2-3 månader via agencyn men nu kommer det ta 6 månader ett år pga detta. Så bara att vänta ut det, Så länge har han fått ett vanligt 3 månaders visum som vi förlänger till 3 månader till alltså 6 månader, Det är inga problem att va i Sverige under den tiden som det uppehållstillståndet behandlas enligt en vän som jobbar på migrationsverket här i Sverige. Då vi ansökte om att komma i prioriterings listan på migrationsverket då vi ska ha barn i Sverige så skrev de tillbaka att det inte kan sätta oss i prioriterings lista.. Då vår nära vän från kanada jobbade på migrationsverket med sådana här frågor så sa han att Enligt reglerna i EU så kan/får de ej neka en till att sättas i prioriterings lista enligt Välmående mot barn. Så vi har skickat in ett par dokument som han har fått tag i där det står tydligt där vi också har skickat in frågor till dom om detta.. ska bli intressant och se vad de svarar.. Agencyn i BKK sa att det är typ en revolution för Thailändare/farrang par som söker uppehållstillstånd i Sverige, det kommer att hjälpa många människor, Nu väntar vi bara på svaret! Delar gärna med min av detta papper om ni får problem! Har även hört att det är ett måste att gå SFI sen, vår kompis bor i Sverige och är svensk medborgare sedan 5 år, kan fråga honom om allt detta, hur han gjorde m.m…Finns även Thailändska organisationer rung om i Sverige där kan man även fråga hur dom gjorde! Svårt att få allting på plats och fungera.. Men det ska gå! Vi ska även fixa Thailändskt medborgarskap till vår son som är beräknad nu i April, hört att det också är en pain in the ass typ..!

  • Hej! Ja har hört om agencies och webbansökan och grejer men tyvärr ansökte vi på papper för det var vad en på migrationsverket sa åt mig att göra. Det är tydligen set sätt som tar längst tid 😑
   Är ni i Sverige nu? Och han får stanna utan problem? Måste han lämna landet sen när ett beslut ska tas då?
   Åh tack det vill jag jättegärna ha!
   SFI vill vi gärna att han ska få gå på, han kan ingen svenska alls. Hade tänkt att han skulle pluggat i höstas när jag jobbade men hittade inga kurser och han fick inte gå på SFI utan uppehållstillstånd.
   Ja vi håller också på att fixa så ungen blir thai men det är ju så jäkla krångligt, måste göras från Sverige säger de och det är ju inte det lättaste när vi inte får vara där men ändå ska hon ha visum för att vara här 🙈 Har lämnat det åt min man så sköter jag uppehållstillståndet

   • Svea skriver:

    Barn under 12 år behöver inget visum. Barn kan ha overstay utan problem. Känner massa falang familjer som bor här och barnen behöver inga visum. Prata med immigration i Thailand, thailändska ambassaden i Sverige vill bara tjäna pengar därför säljer dom visum till barn.

   • Visum måste de ändå ha för att få lämna Sverige, på arlanda släpper de inte iväg en utan visum eller utresebiljett så jo hon behöver ett visum. Ett visum är ju egentligen ett inresetillstånd, uppehållsrätt har barn under 12 år ja.

  • Linda skriver:

   Hej Linnea!
   Vill bara göra dig uppmärksam på att er son blir (kan bli) tvungen att göra militärtjänst på 2 år om ni skaffar dubbelt medborgarskap till han. Har själv en son med en Thai och vi väljer att inte ansöka om thailändskt pass just på grund av den anledningen. 🙂
   Sen kanske man kan avsäga sig medborgarskapet när åldern närmar sig eller regeln kanske inte ens finns kvar när han är så gammal men vill ändå göra dig uppmärksam på detta. 🙂

   • Kajsa skriver:

    Mycket kan ändras på 18 år, onödigt att ta ut ett problem i förskott.

   • Linda skriver:

    Tänkte i all välmening bara informera om detta utifall att hon inte vet om det! 🙂
    Skrev även att det KAN ha ändrats när han är såpass gammal. Hon kanske inte ens tycker att det är ett problem utan vill att han gör thailändsk militärtjänst, vem vet. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s